вівторок, 27 лютого 2018 р.

Давайте знайомитись — компютерні віруси

Якщо ви подумали, що комп'ютерний вірус - це якась бактерія, яка сидить на вашому вінчестері, то ви помилилися. Поспішаю вам повідомити, що комп'ютерні віруси - це ті ж програми. Так-так, саме програмний код, написаний людиною. Відрізняється лише своїми цілями – нанести різного роду шкоду програмному забезпеченню комп'ютера (іноді і апаратному). Поява перших подібних програм датована 1981 роком, і називалися вони Virus 1 і Elk Cloner.  До речі, однозначного визначення комп'ютерному вірусу дати складно, надто різноманітні методи зараження, деструктивні (руйнівні) дії та інші чинники. Для прикладу, програма-жарт, яка поширює свої копії на всі комп'ютери в мережі, і змінює фонове зображення. Особливої шкоди від цього не буде, але принцип її роботи, а точніше принцип поширення, дуже схожий з вірусами типу троян.
Далі я спробую навести порівняльні характеристики різного роду шкідливих програм.
Класифікація комп'ютерних вірусів:
  • за ураженими об'єктами (файлові віруси, завантажувальні віруси, скриптові віруси, макровіруси, віруси, що вражають вихідний код);
  • за ураженими операційними системами і платформ (Dos, Microsoft Windows, Unix, Linux);
  • за технологіями, що використовуються вірусом (поліморфні віруси, стелс-віруси, руткіти);
  • за мовою, якою написаний вірус (асемблер, високорівнева мова програмування, скриптова мова)
  • за додатковою шкідливої функціональності (бекдори, кейлогери, шпигуни, ботнети та ін.)
Як ви напевно помітили, якщо користуватися цією класифікацією, то на виході ми отримаємо тисячі варіантів шкідливих програм, що відрізняються за різними критеріями. Тому для повноти картини, думаю, є сенс привести наступну інформацію.
Типи комп'ютерних вірусів
Файлові віруси. Подібного роду шкідливі програми заражають файли операційної системи, впроваджуючи в них свій код. Вірус починає працювати при запуску такого файлу.
Черв'яки. Відмінною рисою даного типу шкідливих програм є здатність до саморозповсюдження через локальні і глобальні мережі, а також різні поштові програми і сервіси.
Трояни. Назву отримали завдяки міфу про троянського коня. Маскуються під звичайні корисні програми, картинки, ярлики і т.д. На комп'ютер потрапляють найчастіше через неуважність та необережність.
AdWare. Як таких руйнівних якостей подібні програми не мають. Сенс їх роботи - показ небажаної реклами під час роботи комп'ютера. Найчастіше це відбувається внаслідок додавання шкідливих налаштувань в браузери.
SpyWare. Аналог AdWare. Відмінність в тому, що це так звані шпигунські програми. Їх метою є збір інформації про характеристики ПК (IP-адреса), паролі, і відвідувані користувачем сайти. Відправляють вони дану інформацію через інтернет своєму творцеві.
PornWare. Весь шкідливий код пов'язаний з тематикою порно і віднесений до цієї категорії. Приміром, зміна налаштувань стартової сторінки браузера на сайт порнографічної тематики.
Hijacker. Шкідливі програми, що змінюють налаштування операційної системи і веб-браузерів.
RiskWare. Так звана категорія ризику. Програми, які спочатку не несуть шкоди, але внаслідок неправомірного використання можуть його заподіяти. Прикладом цієї категорії може служить програма Radmin. Ліцензований програмний пакет використовується для віддаленого управління робочими станціями. Якщо зловмиснику вдасться непомітно встановити клієнтську частину цього програмного комплексу на машину користувача, він отримає можливість управляти нею.
Висновок. Комп'ютерні віруси - дуже серйозна загроза комп'ютерній безпеці. Будьте обережні при використанні Інтернету, захищайте свій комп'ютер за допомогою антивірусних програм і поповнюйте свої знання в галузі захисту ПК. Як говориться, знай ворога в обличчя, а класифікація комп'ютерних вірусів допоможе нам у цьому. Удачі.

Посилання на оригінал статті  https://goo.gl/xmYabE

Немає коментарів:

Дописати коментар