середа, 18 травня 2016 р.

Як вибрати зовнішній жорсткий диск


Як вибрати зовнішній жорсткий диск.
Як вибрати зовнішній жорсткий диск. Кращим рішенням для зберігання, перенесення і резервного копіювання великих обсягів даних на протязі ось вже декількох десятків років залишаються зовнішні жорсткі диски.
За останні роки зовнішні вінчестери серйозно потіснили навіть оптичні диски (CD і DVD), які ще зовсім недавно вважалися оптимальними носіями для довготривалого зберігання даних. Сучасні вінчестери можуть похвалитися високою надійністю, великою ємністю і низькою вартістю зберігання даних.

Наймасовіша і затребувана категорія - зовнішні накопичувачі на основі стандартних 3,5-дюймових жорстких дисків з інтерфейсом SATA. Як правило, такі накопичувачі складаються з одного або двох вінчестерів, розміщених в загальному корпусі, причому в останньому випадку зазвичай передбачена можливість організації RAID-масивів рівнів 0 (об'єднання дисків) і 1 (віддзеркалення).
Обсяг накопичувачів на базі 3,5-дюймових вінчестерів становить зазвичай від 1 до 2 Тбайт в одновінчестерних моделях і до 4 Тбайт - в двухвінчестерних.
Для таких накопичувачів типова швидкість читання 70-90 Мбайт/с і швидкість запису 60-80 Мбайт/с. У найпродуктивніших моделей швидкість читання може досягати 120 Мбайт/с, а швидкість запису - 110 Мбайт/с.
3,5-дюймові зовнішні диски можуть оснащуватися повним набором найрізноманітніших сучасних інтерфейсів: крім обов'язкового USB 2.0 в них також встановлюються контролери eSATA, FireWire 400 і FireWire 800. Все частіше в таких пристроях використовується швидкісний інтерфейс USB 3.0.
Як вибрати зовнішній вінчестер.
Накопичувачі на базі 2,5-дюймових "ноутбучних" вінчестерів вважаються портативними: багато моделей легко поміщаються в кишеню сорочки. Однак у порівнянні з 3,5-дюймовими дисками у них значно нижче швидкості запису і читання, обмежена ємність, а вартість гігабайта зберігання в півтора-два рази вище. Типова для таких дисків швидкість читання - 35 Мбайт/с, запису - 30 Мбайт/с, у кращих моделей швидкості читання і запису можуть досягати 50 Мбайт/с. Об'єм 2,5-дюймових зовнішніх вінчестерів - від 120 Гбайт до 1,5 Тбайта, ємність модифікацій на базі двох дисків - до 3 Тбайт.
Як правило, 2,5-дюймові вінчестери оснащуються інтерфейсом USB 2.0, іноді eSATA і практично ніколи не підтримують FireWire, за винятком, мабуть, дисків під маркою ZIV. У багатьох випадках для таких накопичувачів досить електроживлення, що подається через шину USB.
Випускаються також зовнішні накопичувачі на основі 1,8-дюймових "субноутбучних" жорстких дисків, які ще мініатюрніше 2,5-дюймових. Зазвичай ємність таких накопичувачів обмежена 120 Гбайтами, і оснащуються вони виключно інтерфейсом USB 2.0. У магазинах ці диски зустрічаються рідко, як правило, вони бувають на різних заходах в якості сувенірів.
Існує особлива категорія зовнішніх вінчестерів, які являють собою не просто накопичувачі, але і цифрові аудіо-і відеопрогравачі. Мультимедійні накопичувачі забезпечені вбудованим декодером популярних аудіо-і відеоформатів і програмним медіаплеєром - зазвичай з апаратними органами управління. Також ви можете звернути увагу на AV-ресивери.
У стандартному арсеналі мультимедійних накопичувачів - підтримка відеоформатів MPEG-1/2/4, DivX і XviD, аудіоформатів MP3, WAV, AAC, а також цифрових зображень JPEG. Про можливості роботи з іншими форматами слід уточнювати окремо при виборі кожної конкретної моделі.
Мультимедійні накопичувачі можна напряму підключати до телевізора, проектора і до домашньої аудіосистеми, і вони будуть виступати в ролі автономного мультимедійного плеєра, здатного працювати без підключення до комп'ютера. Для цього вони оснащуються "побутовими" відеоінтерфейсами (композитним, компонентним, HDMI), а також аналоговими і цифровими аудіовиходами. У багатьох випадках в цих апаратах є додатковий порт USB для підключення зовнішніх накопичувачів, а в деяких моделях є картрідер, що дозволяють безпосередньо відтворювати мультимедійний контент із змінних флеш-карт. Зустрічаються модифікації, розраховані виключно на підключення змінних вінчестерів, придбаних окремо. Зазвичай в комплект поставки також входить бездротовий пульт дистанційного управління.
Зрозуміло, такі пристрої можна використовувати і як звичайних комп'ютерних зовнішніх накопичувачів - в більшості з них для підключення до ПК використовуються стандартні інтерфейси USB 2.0 і eSATA.
Є і ще один тип зовнішніх накопичувачів - системи NAS, тобто мережеві сховища даних. Вони являють собою не просто вінчестери, а спеціалізовані мережеві комп'ютери, і про них ми поговоримо докладніше в окремому матеріалі.

Посилання на оригінал статті  http://goo.gl/lx3524

Немає коментарів:

Дописати коментар