вівторок, 13 березня 2018 р.

HDD чи SSD? Обсяг чи продуктивність?

Жорсткий диск в будь-якому ПК це, мабуть, самий "древній" пристрій. Принцип його роботи залишився повністю незмінним ще з тих незапам'ятних часів, коли жорсткий диск розміром в 1 Гб був розкішшю. Змінилася хіба що електронна начинка і обсяг жорстких дисків, в той час як вся механіка майже не зазнала серйозних конструктивних змін. У той час як ПК стрімко розвиваються і нарощують свою продуктивність, жорсткі диски тягнуть вниз всю продуктивність системи в цілому. Механічний пристрій ніяк не може конкурувати з мікропроцесорними схемами по швидкості роботи. Швидкість запису/читання у будь-якого сучасного HDD впирається в швидкість обертання

шпинделя, значення якої варіюється від 7200 об/хв до 10000 об/хв - у високопродуктивних і серверних рішень, чого все одно недостатньо.
Виправити ситуацію покликані твердотільні накопичувачі інформації, принцип роботи яких заснований на використанні подібності Flash пам'яті або аналога оперативної пам'яті. Все це високошвидкісні мікросхеми, швидкість обміну даними може досягати 200-500Мб/с. Однак, обсяг пам'яті у такого накопичувача на порядок менше, в основному від 64 до 512 Гб, причому ціна за 1Гб набагато вище, ніж у старих HDD аналогів. Ціна - єдиний стримуючий фактор, тому можна сміливо сказати, що скоро SSD накопичувачі повністю витіснять всім звичні жорсткі диски. Дуже економічно вигідно комбінувати ці дві технології.
Можна домогтися високих показників продуктивності системи, якщо використовувати SSD-накопичувач як основний диск, на якому буде знаходитися операційна система і програми, що вимагають високої швидкості обміну даними. Для всіх інших файлів виділяють звичайний HHD диск. В результаті можна отримати подвоєну швидкість завантаження системи без урізання внутрішньої пам'яті свого ПК.
Чи варто встановлювати собі SSD накопичувач?
Це питання залишається відкритим, так як доцільність заміни HDD на SSD дуже сумнівна. З одного боку ви отримуєте величезну продуктивність, а з іншого боку - це чималі витрати й набагато менший об'єм пам'яті. В плані обсягу пам'яті - SSD ще не скоро зможуть конкурувати з традиційними жорсткими дисками.

Посилання на оригінал статті  https://goo.gl/YC5mEP

Немає коментарів:

Дописати коментар