середа, 18 травня 2016 р.

Розмітка диска для Ubuntu


Розбивка диска в Ubuntu. В основному ця стаття потрібна тим хто хоче ставити Windows + Ubuntu на один вінчестер, але й для загального розвитку також стане в нагоді.
Багато хто не уявляють собі як дві системи будуть працювати на одному вінчестері, які "диски" будуть використовуватися в Ubuntu, як перемикатися між двома системами, як ...
Насправді все дуже просто! При установці з Windows нічого не трапиться, а Ubuntu поставить програму, яка дозволить вам при завантаженні комп'ютера вибрати
операційну систему. Залишилося зрозуміти куди буде ставиться Ubuntu. Не хочу сильно завантажувати, тому коротко: вам треба "відрізати" деяку частину від вже існуючого диска, щоб зробити новий розділ, який Ubuntu і буде використовувати.(Почитате про те Як вибрати надійний жорсткий диск).
Розберемо дуже поширену ситуацію. Це звичайно не випадок на 100%, але, зрозумівши загальну суть, ви зробите те, що треба.
Припустимо, що у нас 2 логічних диска: C і D. На одному стоїть Windows, на іншому все інше. Деякі користувачі люблять великі диски розбивати на 2-3 розділу, але це не важливо.
Природно, щоб встановити Ubuntu(читайте - Установка Ubuntu), нам потрібно місце. Так, так ... доведеться видалити що-небудь непотрібне і звільнити 15 - 20 Гб, а краще ще більше. (Можете купити або знайти в загашнику старенький жорсткий диск і використовувати його цілком - все у ваших руках.)
Видалили? Прекрасно. Тепер у вас є кілька шляхів, якими можна піти:
  • Ви можете підготувати файлову систему для Ubuntu прямо з Windows. Я віддаю перевагу цьому варіанту і власне його опишу в даній статті.
  • Ви можете створити розділи прямо на етапі установки Ubuntu. Теж нормальний варіант, я його не використовую, тому що просто не довіряю програмі розбивки, що використовується при установці (нічого погано не хочу сказати, просто звичка використовувати старі перевірені методи).
  • Якщо немає Windows, не хочеться ставити програму для роботи з розділами або що-небудь ще, то розділи можна створити, завантажившись з інсталяційного диска Ubuntu (в режимі Live-CD) і використовувати програму GParted для розбивки дисків. У цьому випадку все-таки прочитайте цю статтю, вона не описує використання цієї програми, але суть одна й та ж. В самому кінці статті ви знайдете невелику інформацію про те як її запустити.
Приступимо до першого пункту. Програм, які дозволяють працювати з розділами на вінчестері багато, але ми скористаємося засобами Windows 7:Підготовка диска в Windows Натискаємо кнопку Пуск - Комп'ютер, натискаємо праву кнопку миші - Управління
Керування комп'ютером
З'являється вікно Керування комп'ютером, вибираємо пункт Керування дисками
Керування дисками
Ми бачимо наш вінчестер з усіма логічними дисками. У моєму випадку їх всього три, але у вашому може бути більше або менше.
Якщо ви купували ноутбук з передвстановленим Windows, зверніть увагу на те, що у вас буде невеликий за розміром прихований диск, про який ви раніше і не здогадувалися. Не чіпайте його! На ньому знаходиться дистрибутив Windows, за допомогою якого можна буде відновити його.
Вільних розділів у нас немає, тому доведеться потіснити диск D, зменшивши його розмір, для цього клацніть правою кнопкою миші на розділі, який хочемо стиснути і вибираємо пункт:
Стиснення диску
З'явиться меню з параметрами стиснення:
Меню з параметрами стиснення
Після виконання цієї процедури ми отримаємо розділений простір в якому і створимо том:
Створення тому
Букву не призначаємо:
Букву не призначаємо
Від форматування відмовляємося:
Від форматування відмовляємося
У результаті ми створили неформатований розділ:
Неформатований розділНатискаємо "Готово" і можна приступати до установки Ubuntu, але, як і обіцяв, коротко опишу іншу програму, яка доступна з Live-CD.GParted
Вставляємо диск Ubuntu, вибираємо українська мова і потім пункт меню "Запустити Ubuntu без установки на комп'ютер". Через деякий час потрапляємо на робочий стіл Gnome.
Запускаємо програму з меню: System - Administration-GParted
Робочий стіл Gnome
Інтерфейс програми інтуїтивно зрозумілий.
GParted
Якщо раптом у вас не буде видно ваших розділів, то виберіть в меню (див малюнок вище) ваш вінчестер.
Ми бачимо тут майже те ж саме, що і в Windows, тільки без міток диска. Інтуїтивно можна здогадаєтеся що є що, також допоможе розмір розділу.
Зверніть увагу на знак попередження.
Зверніть увагу на знак попередження.
Якщо ви бачите такий знак на тому диску, який збираєтеся змінювати - у вас нічого не вийде. Щоб виправити становище - Завантажтесть в Windows, виконайте перевірку цього диску з автоматичним виправленням помилок і перевантажтесь два рази.
Тут є всі основні операції, які нам потрібні:
Зміна розміру існуючого розділу.
Зміна розміру існуючого розділу
Створення нового розділу.
Створення нового розділу
Власне, про цю програму все. Ну, а якщо ви не хочете використовувати ніяку програму, то підготовка розділів під час установки описана в наступній статті.

Посилання на оригінал статті  http://goo.gl/trMGH2

Немає коментарів:

Дописати коментар